Tabla cutată sau tigla metalică? Ghid pentru alegerea potrivită

Atunci când vine vorba de acoperișurile casei tale, există multe opțiuni disponibile, dar două dintre cele mai populare alegeri sunt tabla cutată și tigla metalică. Ambele au avantaje și dezavantaje, iar alegerea potrivită depinde de preferințele tale personale, bugetul disponibil și nevoile tale specifice. În acest articol vom compara cele două materiale pentru acoperiș și vom oferi un ghid pentru alegerea potrivită pentru casa ta.

 1. Aspect și estetică

Unul dintre primele aspecte pe care mulți oameni le iau în considerare atunci când aleg materiale pentru acoperiș este aspectul și estetica. Tabla cutată și tigla metalică au aspecte diferite și pot completa diferite stiluri de case.

 • Tabla cutată: Tabla cutată este cunoscută pentru aspectul său simplu și modern. Este disponibilă într-o gamă variată de culori, ceea ce îți permite să alegi o nuanță care se potrivește cu designul casei tale. Acest tip de material este adesea preferat în construcțiile contemporane sau în cele cu un stil industrial.
 • Tigla metalică: Tigla metalică imită aspectul tiglei tradiționale, oferind un aspect mai tradițional și mai rustic. Este disponibilă și ea într-o varietate de culori, dar este potrivită în special pentru casele cu un design mai clasic sau tradițional.
 1. Durabilitate

Durabilitatea este un alt aspect important atunci când alegi între tabla cutată și tigla metalică. Ambele materiale sunt cunoscute pentru rezistența lor, dar există diferențe subtile între ele:

 • Tabla cutată: Tabla cutată este de obicei fabricată din oțel galvanizat sau din aliaje de aluminiu și zinc. Acest lucru o face rezistentă la coroziune și la deteriorare cauzată de intemperii. Cu toate acestea, tabla cutată poate prezenta tendința de a se îndoi sau de a se zgâria mai ușor decât tigla metalică.
 • Tigla metalică: Tigla metalică este, de obicei, fabricată din oțel acoperit cu zinc, aluminiu sau alte materiale care o fac rezistentă la coroziune și la intemperii. De asemenea, este mai grea și mai rezistentă decât tabla cutată, ceea ce poate contribui la durabilitatea sa pe termen lung.
 1. Costuri

Costurile sunt un factor important de luat în considerare atunci când decizi ce material să folosești pentru acoperișul casei tale. Ambele materiale au prețuri diferite și pot varia în funcție de calitate și de dimensiunea proiectului.

 • Tabla cutată: Tabla cutată este de obicei mai accesibilă decât tigla metalică. Cu toate acestea, costul exact poate varia în funcție de grosimea materialului, de calitatea acoperirii și de dimensiunea acoperișului. Este important să obții mai multe oferte pentru a avea o idee mai clară a costurilor specifice pentru proiectul tău.
 • Tigla metalică: Tigla metalică este adesea mai scumpă decât tabla cutată. Cu toate acestea, costurile pot fi justificate de durabilitatea și estetica sa. Dacă îți permiți un buget mai mare și apreciezi aspectul său tradițional, tigla metalică ar putea fi o alegere potrivită.
 1. Instalare și întreținere

Procesul de instalare și întreținere poate varia între tabla cutată și tigla metalică:

 • Tabla cutată: Instalarea tablei cutate este de obicei mai rapidă și mai ușoară decât cea a tiglei metalice. Acest material nu necesită întreținere semnificativă și este relativ ușor de reparat în caz de daune.
 • Tigla metalică: Instalarea tiglei metalice poate fi mai complexă și mai costisitoare, deoarece aceasta trebuie montată cu atenție pentru a evita acumularea de apă sub ea. De asemenea, tigla metalică poate necesita întreținere periodică pentru a menține aspectul său și pentru a preveni coroziunea.
 1. Eficiență energetică

Eficiența energetică este un aspect important, mai ales dacă vrei să economisești energie și bani pe termen lung. Ambele materiale pot oferi o bună izolare termică, dar există diferențe subtile:

 • Tabla cutată: Tabla cutată poate reflecta razele solare și poate contribui la menținerea temperaturii optime în interiorul casei tale. Cu toate acestea, culoarea materialului poate influența eficiența energetică, cu nuanțele mai închise absorbând mai multă căldură.
 • Tigla metalică: Tigla metalică poate oferi, de asemenea, o bună izolare termică, dar este important să alegi o nuanță care reflectă mai multă lumină solară pentru a reduce absorbția de căldură.

Alegerea dintre tabla cutată și tigla metalică depinde de o serie de factori, inclusiv estetica dorită, bugetul disponibil, durabilitatea necesară și preferințele personale. Este important să consulți un specialist în acoperișuri sau un constructor pentru a obține sfaturi suplimentare și pentru a lua cea mai bună decizie pentru casa ta. Indiferent de alegerea ta, ambele materiale pot oferi un acoperiș durabil și funcțional pentru locuința ta.